Odżywki białkowe - skarbnica makroskładnika pożądanego wśród osób aktywnych fizycznie

Otwarty dostęp

Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło protein, dostarczając do organizmu człowieka znaczne ilości pełnowartościowego białka. To suplementy diety chętnie wykorzystywane przez osoby aktywne fizycznie, które coraz częściej są stosowane również przez osoby niezwiązane ze sportem. To preparaty ułatwiające zaspokojenie zwiększonego zapotrzebowania na białko, które mogą również wspierać redukcję tkanki tłuszczowej.


Czym jest białko i odżywka białkowa?

Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To wielkocząsteczkowy związek chemiczny, zbudowany z reszt aminokwasowych, który pełni m.in. funkcje budulcowe, a także enzymatyczne czy energetyczne.

Odżywka białkowa to natomiast skoncentrowane źródło białka wysokiej jakości. To suplement diety ułatwiający podaż odpowiednich ilości protein do ustroju, który może stanowić cenne wsparcie wśród osób wyróżniających się zwiększonym zapotrzebowaniem na wartościowy makroskładnik.

Odżywki białkowe - dla kogo?

Odżywki białkowe to preparaty wykorzystywane najczęściej przez osoby aktywne fizycznie - zarówno przez początkujących pasjonatów aktywnego trybu życia, jak i przez doświadczonych sportowców. To suplementy, po które sięgają adepci siłowni, a także zwolennicy sportów wytrzymałościowych. To produkty używane również przez osoby nietrenujące, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej czy też na urozmaiceniu codziennego jadłospisu.

Właściwości odżywek białkowych - dlaczego warto stosować odżywki białkowe?

Odżywki białkowe ułatwiają podaż protein, a jednocześnie mogą nasilać reakcje anaboliczne, sprzyjając zwiększeniu masy mięśniowej oraz mogą hamować katabolizm, zapobiegając procesom degeneracyjnym i rozpadowi tkanki mięśniowej. Preparaty proteinowe mogą również pozytywnie oddziaływać na bilans azotowy oraz zwiększać efektywność treningową wśród osób aktywnych fizycznie. Jakby tego było mało, białko dostarczane do organizmu wraz z suplementem wysokoproteinowym może wspierać pracę układu immunologicznego oraz zapewniać właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a także może korzystnie oddziaływać na metabolizm kostny.

Suplementy białkowe mogą również przyspieszać naprawę mikrouszkodzeń powstałych w ustroju podczas wykonywania intensywnych aktywności fizycznych, a także mogą korzystnie wpływać na rekonwalescencję po kontuzjach i urazach, skracając czas regeneracji mięśni i przyspieszając powrót zawodnika do pełnej sprawności.

Odżywki białkowe mogą okazać się pomocne również wśród osób, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej. Preparaty proteinowe mogą zwiększać uczucie sytości i zmniejszać napady głodu, a także mogą wspomagać poposiłkową termogenezę.

Rodzaje odżywek białkowych - jaki preparat białkowy wybrać?

Na rynku suplementów diety można znaleźć wiele preparatów białkowych w proszku, które różnią się między sobą rodzajem wykorzystanych protein, a także wariantem smakowym. Który z nich wybrać? Jaka odżywka białkowa jest najlepsza?

Wybór odpowiedniego preparatu białkowego to kwestia indywidualnych potrzeb i preferencji konsumenta. Poszukując najlepszej odżywki białkowej, warto zwrócić uwagę na skład produktu oraz biodostępność wykorzystanego źródła białka. Dobrym rozwiązaniem może okazać się skorzystanie z preparatów dostępnych na stronie https://ostrovit.com/pl/menu/odzywki-bialkowe-18776.html, które wyróżniają się wysoką jakością i mnogością wariantów smakowych.

Największą popularnością wśród konsumentów cieszy się białko serwatkowe pozyskiwane z serwatki, która stanowi produkt uboczny produkcji sera. W zależności od wykorzystanej techniki oddzielania białka serwatkowego można wyróżnić trzy rodzaje preparatu, a mianowicie:

  • koncentrat białka serwatki WPC, który zawiera ok. 70-80% czystego białka;
  • izolat białka serwatkowego WPI, który dostarcza do ustroju ok. 90-95% czystego białka;
  • hydrolizat białka serwatki, który może zawierać nawet 100% czystego białka.

Ponadto dużym zainteresowaniem wśród sportowców wyróżnia się białko wołowe, które tworzą hydrolizowane peptydy wołowe, a także kazeina, która stanowi wolno trawione źródło protein. Popularnością wśród pasjonatów aktywnego trybu życia cieszy się też białko wegańskie, czyli białko roślinne, pozyskiwane np. z soi, grochu czy dyni, które nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.

Przypisy