Aktywne kobiety i zawodniczki mają unikalne wymagania związane z podażą i wydatkowaniem energii w porównaniu z mężczyznami. Problemy żywieniowe koncentrują się wokół uzyskania odpowiedniej podaży energii. Ma to wpływ na wspieranie wysokiego poziomu aktywności fizycznej, budowy i naprawy kości oraz mięśni, a także na ogólny stan zdrowia. Gdy brakuje kalorii w diecie, możliwości wysiłkowe spadają, a zdrowie zaczyna się pogarszać.
Dodatkowo młodym kobietom stawiane są jeszcze większe wymagania związane z ich odżywianiem – ze względu na zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze przeznaczone do wzrostu i dojrzewania. Mając jednocześnie ograniczoną wiedzę na temat odpowiedniego doboru żywności w sporcie, można łatwo wywołać zaburzenia w odżywianiu, jakimi są np. anoreksja sportowca i bulimia, oraz utracić kontrolę nad składem, masą ciała i wydolnością. Ale są na to sposoby.
Tkanka tłuszczowa
Kobiety istotnie różnią się od mężczyzn budową anatomiczną, co ma znaczenie również w sporcie, bo obok intensywności i objętości wysiłku fizyczn...