Odporność organizmu

Część 2: preparaty wzmacniające odporność kolarzy

Porady Otwarty dostęp

Odporność to w immunologii zdolność organizmu do obrony przed chorobotwórczymi czynnikami zewnętrznymi (np. bakteriami, wirusami, toksynami, pasożytami).

Jeżeli nie dbamy o własny organizm i nie zabezpieczamy się przed czynnikami środowiskowymi, może dojść do ataku drobnoustrojów – najczęściej bakterie czy wirusy osiedlają się w drogach oddechowych. Należy dodać, że z kolei nadaktywny układ odpornościowy może doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunizacyjnych, więc stosując odpowiednie preparaty wzmacniające, trzeba wziąć pod uwagę współistniejące jednostki chorobowe, np. Hashimoto, i nie stosować suplementów bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. 
Warto zauważyć, że wiele produktów uznawanych za naturalne antybiotyki, takich jak ostra papryka, czosnek, cebula, chrzan, w rzeczywistości nie wzmacnia odporności, a jedynie wykazuje działanie bakteriostatyczne lub bakteriobójcze. Naturalne substancje wzmacniające odporność to przede wszystkim beta glukan 1,3 i 1,6, skwalen i alkiloglicerole, bakterie probiotyczne, echinokozydy, witamina D3, propolis oraz colostrum. Większość z tyc...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy