Częstość występowania zaburzeń odżywiania u elitarnych sportowców jest większa niż w populacji. Chociaż większość sportowców z zaburzeniami odżywiania to kobiety, to sportowcy płci męskiej są również narażeni na ryzyko – szczególnie rywalizujący w sporcie, który kładzie nacisk na dietę, wygląd i masę ciała sportowców, a więc np. w zapasach, kulturystyce, bieganiu czy kolarstwie. W badaniach prof. Jorunn Sundgot-Borgen z Norwegian School of Sport Sciences (NIH) z Oslo, zajmującej się od lat tą tematyką, wykazano, że problem ten dotyczy co piątej badanej sportsmenki i prawie co dziesiątego mężczyzny czynnie uprawiającego sport. Co ciekawe, w obu grupach w podkategorii sportów wytrzymałościowych wartości te były wyższe i wynosiły odpowiednio 24% i 9%.
Czynniki ryzyka
Rywalizacja sportowa przyczynia się do występowania stresu psychicznego i fizycznego. Z jednej strony może być on mobilizujący i działać na osobę konst...