Główną rolą układu pokarmowego człowieka jest odżywienie organizmu poprzez rozdrobnienie przyjmowanego pokarmu i jego przyswojenie. Proces ten rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie produkty są rozdrabniane, a węglowodany trawione dzięki amylazie ślinowej. W dalszych etapach pożywienie kierowane jest przez gardło i przełyk do żołądka oraz jelit – cienkiego i grubego, a niestrawione resztki wydalane są przez odbyt.
Najdłuższą częścią przewodu pokarmowego i również całego ciała jest jelito cienkie, mające nawet do sześciu metrów długości. Jego pofałdowana, specyficzna budowa i kosmki gwarantują najlepszą wchłanialność i trawienie. Samo jelito cienkie można podzielić na trzy części. Pierwszą z nich jest dwunastnica, do której trafiają sok trzustkowy i żółć odpowiedzialne za rozkładanie pokarmu. Następnie składniki pokarmow...
Bakterie, które wiedzą o Tobie więcej, niż Ty sam
Jelita, nazywane często drugim mózgiem, pełnią w organizmie szereg funkcji. Kiedyś przypuszczano, że odpowiedzialne są tylko za trawienie, ale później odkryto ich związki z odpornością, alergiami, a nawet emocjami.
Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto
Zaloguj się