Colostrum w suplementacji sportowca

Porady

Znane powiedzenie brzmi, że „sport to zdrowie”. Jednak w przypadku sportu wyczynowego jest to niestety stwierdzenie często nieadekwatne. Aktywność fizyczna na poziomie zawodowym jest przyczyną nie tylko urazów narządu ruchu, ale także licznych problemów ze strony przewodu pokarmowego, zaburzenia pracy układu odpornościowego i szeregu innych problemów zdrowotnych. Konsekwencją tego jest zmniejszenie częstości wykonywanych treningów, co skutkuje nie tylko pogorszeniem kondycji fizycznej, ale i również psychicznej oraz niekorzystnie odbija się na efektach sportowych.

Współczesny styl życia naraża nas na utratę cennej mikrobioty jelitowej, która niedawno została sklasyfikowana jako organ pełniący bardzo ważne funkcje regulacyjne. Dodatkowo, ze względu na dużą liczbę bardzo intensywnych ćwiczeń, jakie podejmują sportowcy wyczynowi, są oni narażeni na wysokie ryzyko zaburzeń immunologicznych, co wspomagać może suplementacja siarą bydlęcą. 
Większa podatność na zaburzenia mikroflory jelitowej u sportowców (nawet amatorsko związanych ze sportem) jest najprawdopodobniej efektem zwiększonej podaży białka w diecie (co jest czynnikiem promującym wzrost proteolitycznych drobnoustrojów chorobotwórczych), nadmiernie stosowanych przez sportowców leków przeciwbólowych (niesteroidowe leki przeciwzapalne – NLPZ), antybiotyków czy też inhibitorów pompy protonowej (w przypadku problemów z refluksem żołądkowo-jelitowym) oraz stres wolnorodnikowy i chroniczny stan zapalny jako efekt intensywnych treningów.
Biorąc pod uwagę, iż większość wymienionych problemów bierze początek w przewodzie pokarmowym, rozwiązaniem powinna być kompleksowa odbudowa uszkodzonej mikroflory jelitowej i odpowiednio dopasowana terapia żywieniowa. Nieprawidłowa budowa ekosystemu jelitowego jest uznanym czynnikiem sprawczym szeregu problemów, niejednokrotnie pozornie niepowiązanych z przewodem pokarmowym. 
Bariera jelitowa składa się z komórek nabłonka jelitowego, warstwy śluzu, bakterii probiotycznych i elementów układu GALT, dzięki czemu stanowi największą i najważniejszą barierę chroniącą przed czynnikami środowiska zewnętrznego. Jej główną funkcją jest zapobieganie przenikaniu potencjalnie szkodliwych elementów, w tym antygenów pokarmowych, mikroorganizmów i wytwarzanych przez nie toksyn. Jej równie ważną funkcją jest działanie jako selektywny filtr umożliwiający translokację podstawowych składni...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy