NIEmięso

Porady Otwarty dostęp

Podczas zakupów coraz częściej możemy natrafić na produkty, które wyglądają bardzo podobnie do konwencjonalnych mięsnych wyrobów, jednak w ich składzie znajdziemy wyłącznie roślinne surowce.

 

Zwykle poukładane są na regałach oznaczonych napisem „wege”, których nie sposób przeoczyć, przedzierając się pomiędzy sklepowymi półkami i lodówkami. Czy to, że są to produkty wegańskie przeznaczone dla wegetarian i wegan, oznacza, że tak zwani „wszystkożercy” nie powinni po nie sięgać? 


W Polsce i na świecie wyraźny wydaje się trend ograniczenia spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych. Istnieje nawet pojęcie flexitarianizmu, czyli elastycznego wegetarianizmu, pod którym kryje się świadoma redukcja spożycia produktów odzwierzęcych, jednak niewykluczająca ich spożycia w 100%. Konsumenci z różnych powodów rezygnują lub zmniejszają ilość spożywanych produktów odzwierzęcych w swojej diecie (względy środowiskowe, zdrowotne, etyczne itd.), a procent ten jest znaczący. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Market Research World dla firmy Upfield, opublikowanego w sierpniu 2020 r., ponad 40% Polaków w czasie pandemii zmieniło zwyczaje żywieniowe. W tej grupie co czwarty respondent przyzn...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy