Brytyjski kanał GCN wraz z Nigelem Mitchellem, dietetykiem, który w swoim CV ma pracę między innymi z teamem Sky, British Cycling czy EF Education First, uważają, że znają receptę. Mają też przepis na idealne batony ryżowe! Przyglądam się składnikom i miksturze i przedstawiam Wam moje wątpliwości i wskazówki.
Zacznijmy od początku. Dieta sportowca powinna składać się od 45% do nawet 60% z węglowodanów, są bowiem podstawowym źródłem energii podczas aktywności fizycznej, a co za tym idzie, to głównie dzięki nim pokonujesz kolejne kilometry na rowerze. W poczet węglowodanów wchodzi zarówno glukoza, jak i fruktoza, sacharoza, laktoza, skrobia czy maltodekstryny. Najbardziej pożądanym dla organizmu cukrem jest glukoza, bo i tak w wyniku przemian zachodzących w organizmie pozostałe cukry zostają rozłożone do postaci glukozy, która jest wykorzystywana przede wszystkim jako paliwo biologiczne do wytwarzania energii w trakcie tlenowego oddychania komórkowego. Glukoza może być magazynowana w postaci glikogenu mięśniowego, a jego ilość jest uwarunkowana muskulaturą, zdolnością do magazynowania, dietą i intensywnością stosowania strategii mającej na celu kumulację glikogenu mięśniowego. Pisałam o strategii w artykule „Carbo loading....
3400 kcal w bidonie
To jest marzenie wielu zawodników: nie pakować do kieszonek żeli, a mieć w jednym bidonie coś, co starczy na cały wyścig. Czy jest to możliwe? Jakie magiczne składniki należy wsypać do czarnoksięskiego kotła, by uzyskać taki napój bogów?
Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto
Zaloguj się