Obserwując moich pacjentów, muszę stwierdzić, że aż 80% z nich cierpi na różnorakie problemy trawienne. Coraz częściej występują one również u sportowców. Istnieje pewna kolejność jedzenia, po której nasz proces trawienny jest znacznie łatwiejszy. Wówczas ilość energii, jaką nasz organizm musi stracić na trawienie, jest niższa, dzięki czemu więcej energii zostaje dla nas, a przecież o to właśnie chodzi w jedzeniu.
Czas przebywania rozmaitych produktów spożywczych w żołądku jest różny. Najkrócej przebywa w nim woda, około 10 minut. Również alkohol bardzo szybko się wchłania, poczynając już od jamy ustnej. Natomiast soki owocowe, takie jak pomarańczowy czy jabłkowy, przebywają tam około 20–30 minut. Soki warzywne między 30 a 60 minut. Podobnie owoce i warzywa – około godziny. Wyjątek stanowią te rośliny, które zawierają większą ilość tłuszczu lub białka, są to orzechy, fasola, groch, soczewica, bób i inne. Mogą one przebywać w żołądku 2–3 godzin...
Czy kolejność spożywania produktów ma znaczenie?
W tym numerze opowiem Wam o sposobie układania posiłków, tak aby był on jak najlepszy dla naszego samopoczucia. Dotyczy to szczególnie, i w zasadzie jedynie, osób, które mają problemy z trawieniem, np. uczucie ciężkości po posiłku, wzdęcia, przelewanie czy znaczne osłabienie energii po posiłku.
Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto
Zaloguj się