Dołącz do czytelników
Brak wyników

Porady

14 maja 2021

NR 49 (Maj 2021)

Jedzenie na dobry humor

0 135

Dobry humor, dobre nastawienie i samopoczucie – stan, który każdy z nas lubi, do którego dążymy, którego sobie nawzajem życzymy i nad którym pracujemy. To taki stan, który mimo zmęczenia fizycznego można odczuwać po dobrze wykonanym treningu, podczas chwil relaksu i czasem po dobrym posiłku.

Czy zatem można pracować nad nastrojem poprzez to, co pojawia się na naszych talerzach? Po części na pewno tak. Z tego artykułu dowiesz się, jakie produkty żywnościowe wspomagają dobry nastrój, a jakie mogą go pogarszać.

POLECAMY

Glukoza     
Dobrze odżywiony mózg to podstawa. Mózg korzysta jedynie z najprostszego źródła energii, jakim jest glukoza. Zatem minimalną ilość węglowodanów, jaką powinieneś dostarczyć z pożywieniem w ciągu doby, określają właśnie potrzeby energetyczne komórek mózgu. Nie bez powodu wysokowęglowodanowe pokarmy w postaci owoców, słodyczy czy makaronu, pieczywa, a nawet ziemniaków, dają szybko uczucie sytości, a co za tym idzie – zadowolenia. Nie trwa to jednak zbyt długo, wręcz przeciwnie – im słodsze jedzenie, tym szybciej poczujemy sytość, ale tak samo szybko będziemy znów głodni. Zatem talerz słodyczy na obiad, i tym samym na dobry humor, to nie najlepsze rozwiązanie. Dużo lepiej będzie w tym wypadku dostarczać w posiłkach złożone źródła węglowodanów, które trawią się znacznie dłużej, ale tym samym dają energię do pracy mózgu w sposób ciągły. Polecamy zatem produkty z pełnego przemiału: gruboziarniste kasze, na przykład gryczaną, pęczak, bulgur, płatki owsiane lub żytnie, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste itp.

Tryptofan
Związek należący do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie umie sam syntetyzować, musimy je zatem dostarczyć z pożywienia. Tryptofan jest niezbędny do produkcji enzymów, białek i tkanki mięśniowej, ale pełni też wiele ważnych funkcji, takich jak: udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia, udział w produkcji melatoniny, czyli hormonu ułatwiającego zasypianie. Tryptofan zmniejszenia nadpobudliwość i napięcia, reguluje nastrój, wpływa na laktację, reguluje poziom neuroprzekaźników: noradrenaliny, dopaminy i β-endorfiny, reguluje proces przemiany materii i metabolizmu węglowodanów oraz poprawia odporność. Najlepszymi źródłami tryptofanu są produkty bogate w białko, takie jak: mięso drobiowe, cielęcina, ryby, żółty i biały ser mozzarella, mleko, produkty sojowe, nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, pestki dyni, jajka oraz banany.

Witaminy z grupy B
Za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego odpowiadają także witaminy z grupy B. Związki te regulują napięcie, dodają energii i wpływają na metabolizm węglowodanów. Szczególnie istotna będzie tutaj witamina B6, która podobnie jak tryptofan bierze udział w syntezie serotoniny. Jej główne źródła w żywności to: drożdże, kasze, ciemne pieczywo, ryby oraz zielone warzywa i kiełki.

Magnez
Magnez pomaga utrzymać właściwe napięcie w komórkach nerwowych, poprawia koncentrację. Niedobór tego pierwiastka to nie tylko drżenie powieki czy skurcze mięśni, lecz także ciągłe zmęczenie, problemy z zasypianiem, niepokój czy nerwobóle. Polecane źródła magnezu to: kakao, czekolada gorzka, gruboziarniste kasze i pieczywo, pestki dyni i nasiona słonecznika, a także wody wysokozmineralizowane.

Wapń
Wapń ma znaczenie w przypadku regulacji hormonów żeńskich, które często wpływają na humor płci pięknej, ponadto niedobory z punktu widzenia układu nerwowego powodują zaburzenia snu i stany lękowe. Najlepsze źródła wapnia to mleko i jego przetwory: jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe i podpuszczkowe, ale też sardynki, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje i nasiona sezamu.

Kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 usprawniają pracę mózgu. Wpływają korzystnie na pamięć i zdolność uczenia się. Bogatym źródłem kwasów omega-3, zwłaszcza kwasu α-linolowego są oleje roślinne: olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy włoskie oraz nasiona i ryby morskie.

Woda
Za dobry nastrój odpowiada też należyta podaż płynów. Dobre nawodnienie to podstawa każdej diety, która wpływa na nasze samopoczucie i koncentrację. Minimum dwa litry czystej wody to ilość, za którą nasz organizm nam podziękuje. Ilość ta rośnie z każdą kolejną wypitą kawą i każdą dodatkową jednostką treningową.

Jeśli udało Ci się odhaczyć większość produktów z powyższej listy, sprawdź teraz, czego unikać, czyli po jakim jedzeniu Twój organizm nie wpada w stan euforii.

Glutaminian sodu
Syndrom chińskiej restauracji znany dobrze sympatykom jedzenia z rejonów Azji. Po obfitym posiłku w restauracjach azjatyckich u coraz większej liczby osób pojawiają się specyficzne objawy: bóle głowy, rozdrażnienie, nadmierna potliwość, zaczerwienienie, zwłaszcza na twarzy, drętwienie ust. Przyczyną takich dolegliwości jest...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy