Jedzenie na dobry humor

Porady

Dobry humor, dobre nastawienie i samopoczucie – stan, który każdy z nas lubi, do którego dążymy, którego sobie nawzajem życzymy i nad którym pracujemy. To taki stan, który mimo zmęczenia fizycznego można odczuwać po dobrze wykonanym treningu, podczas chwil relaksu i czasem po dobrym posiłku.

Czy zatem można pracować nad nastrojem poprzez to, co pojawia się na naszych talerzach? Po części na pewno tak. Z tego artykułu dowiesz się, jakie produkty żywnościowe wspomagają dobry nastrój, a jakie mogą go pogarszać.

Glukoza     
Dobrze odżywiony mózg to podstawa. Mózg korzysta jedynie z najprostszego źródła energii, jakim jest glukoza. Zatem minimalną ilość węglowodanów, jaką powinieneś dostarczyć z pożywieniem w ciągu doby, określają właśnie potrzeby energetyczne komórek mózgu. Nie bez powodu wysokowęglowodanowe pokarmy w postaci owoców, słodyczy czy makaronu, pieczywa, a nawet ziemniaków, dają szybko uczucie sytości, a co za tym idzie – zadowolenia. Nie trwa to jednak zbyt długo, wręcz przeciwnie – im słodsze jedzenie, tym szybciej poczujemy sytość, ale tak s...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy