Nadmiar tłuszczu w organizmie to nadbagaż, ale czy tłuszcz spożywany z dietą w rozsądnych ilościach tuczy? Tłuszcz jako składnik pokarmowy pełni wiele ważnych funkcji i nie można go całkowicie wyeliminować z diety bez negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Zastanówmy się więc, jaka powinna być jego ilość oraz jakość. Czy można w tym „sporze o tłuszcz” znaleźć złoty środek. Tak, wystarczy zachować umiar i stawiać na jakość.
Jakie tłuszcze możemy wybrać?
Tłuszcze pokarmowe są zróżnicowaną grupą związków chemicznych, które obok białek i węglowodanów stanowią podstawowe źródło energii dla człowieka. Tłuszcze powodują znaczny wzrost kaloryczności posiłku, jednak dzięki nim na dłużej osiąga się uczucie sytości. Jeden gram tłuszczu dostarcza 9 kcal (dla przypomnienia: białka – 4 kcal, węglowodany – 4 kcal).
Istnieje wiele klasyfikacji tłuszczu, które korelują z jego jakością, stanem skupienia oraz zdrowotnością dla naszego organizmu. Podział obejmuje:
- ze względu na pochodzenie – roślinne...