Tłuszcz w diecie – wróg czy przyjaciel?

Porady

Wielu osobom, w tym sportowcom, tłuszcz kojarzy się z niezdrową dietą, otyłością i chorobami. Czy trafne jest przekonanie, że od tłuszczu tyjemy?

Nadmiar tłuszczu w organizmie to nadbagaż, ale czy tłuszcz spożywany z dietą w rozsądnych ilościach tuczy? Tłuszcz jako składnik pokarmowy pełni wiele ważnych funkcji i nie można go całkowicie wyeliminować z diety bez negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Zastanówmy się więc, jaka powinna być jego ilość oraz jakość. Czy można w tym „sporze o tłuszcz” znaleźć złoty środek. Tak, wystarczy zachować umiar i stawiać na jakość.

Jakie tłuszcze możemy wybrać?

Tłuszcze pokarmowe są zróżnicowaną grupą związków chemicznych, które obok białek i węglowodanów stanowią podstawowe źródło energii dla człowieka. Tłuszcze powodują znaczny wzrost kaloryczności posiłku, jednak dzięki nim na dłużej osiąga się uczucie sytości. Jeden gram tłuszczu dostarcza 9 kcal (dla przypomnienia: białka – 4 kcal, węglowodany – 4 kcal).
Istnieje wiele klasyfikacji tłuszczu, które korelują z jego jakością, stanem skupienia oraz zdrowotnością dla naszego organizmu. Podział obejmuje:

  • ze względu na pochodzenie – roślinne...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy