Witaminy w diecie sportowców

Porady

Witaminy to związki o charakterze nieodżywczym, co nie oznacza, że niepotrzebnym. Wręcz przeciwnie – to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu zarówno podczas wyczerpujących sesji treningowych, zawodów, jak i w okresie regeneracji. Innymi słowy, bez nich daleko nie zajedziemy. 

Prawidłowo zbilansowana dieta będzie pierwszym krokiem chroniącym nas przed niedoborami witamin. Ewentualna dodatkowa suplementacja zawsze powinna być poprzedzona odpowiednimi wynikami badań krwi czy wywiadem lekarskim i skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem. Dla każdej witaminy zostały ustanowione normy spożycia, lecz tak naprawdę zapotrzebowanie na poszczególne składniki różnić się będzie w zależności od wieku, płci, intensywności treningów, czy chociażby warunków atmosferycznych, w jakich kręcimy kilometry.

Podstawowy podział witamin opiera się na źródłach ich rozpuszczalności. Witaminy z grupy B oraz witamina C rozpuszczają się w wodzie, w związku z tym, że nie mamy możliwości na ich magazynowanie, a ich ewentualny nadmiar będzie usuwany wraz z moczem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E i K – mogą się kumulować w ustroju, głównie w wątrobie, i mogą być przedawkowane. Niedobór poszczególnych witamin nazywamy hipowitaminozą, a nadmiar hiperwitaminozą. Poniżej znajdziecie opis działania poszczególnych witamin, jakie są objawy ich niedoborów, oraz co j...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy