Prawidłowo zbilansowana dieta będzie pierwszym krokiem chroniącym nas przed niedoborami witamin. Ewentualna dodatkowa suplementacja zawsze powinna być poprzedzona odpowiednimi wynikami badań krwi czy wywiadem lekarskim i skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem. Dla każdej witaminy zostały ustanowione normy spożycia, lecz tak naprawdę zapotrzebowanie na poszczególne składniki różnić się będzie w zależności od wieku, płci, intensywności treningów, czy chociażby warunków atmosferycznych, w jakich kręcimy kilometry.
Podstawowy podział witamin opiera się na źródłach ich rozpuszczalności. Witaminy z grupy B oraz witamina C rozpuszczają się w wodzie, w związku z tym, że nie mamy możliwości na ich magazynowanie, a ich ewentualny nadmiar będzie usuwany wraz z moczem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E i K – mogą się kumulować w ustroju, głównie w wątrobie, i mogą być przedawkowane. Niedobór poszczególnych witamin nazywamy hipowitaminozą, a nadmiar hiperwitaminozą. Poniżej znajdziecie opis działania poszczególnych witamin, jakie są objawy ich niedoborów, oraz co j...