Zdrowy tłuszcz

Zdrowie

Gdyby spytać przeciętnego zawodnika o najważniejsze składniki kolarskiej diety, najczęściej udzielaną odpowiedzią byłyby zapewne węglowodany. Są przecież podstawowym źródłem energii i to od ich spożycia w dużej mierze zależy, jak długi i intensywny wysiłek jesteśmy w stanie podjąć.

Jako drugi istotny element do głowy przychodzi białko, umożliwiające sprawny przebieg powysiłkowej regeneracji. Prawdopodobnie mało kto wskazałby na tłuszcze, które w kolarstwie są chyba najmniej docenianym z makroskładników.

Węgle, węgle ponad wszystko!

Jeżeli przyjrzymy się typowej kolarskiej diecie, to rzeczywiście zdecydowanie królują w niej węglowodany. To właśnie one w największych ilościach występują w przedstartowych owsiankach i makaronach, chętnie zabieranych na treningi bananach, a także specjalnie stworzonych dla sportowców batonach i żelach energetycznych. Poza tym chyba każdy zawodnik słyszał o „ładowaniu węglowodanami” przed ważnym wyścigiem. Gdzie w tym wszystkim miejsce na tłuszcz? Przecież powinien on być wręcz ograniczany w żywieniu okołotreningowym, bo spowalnia wchłanianie glukozy, będącej podstawowym paliwem dla pracujących mięśni!

Fenomen węglowodanów wynika...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy