Zrób to sam: musli

Porady

Węglowodany (inaczej cukry, sacharydy), obok białek i tłuszczy, stanowią podstawowy składnik pokarmowy codziennej diety. Wartość odżywcza sacharydów to 4 kcal na 1 g produktu.

Wyróżniamy węglowodany proste (m.in. glukoza, fruktoza, maltoza) oraz złożone (m.in. sacharoza, celuloza, laktoza, skrobia). Cukry stanowią główne źródło energii dla sportowca. Szybki zastrzyk energii otrzymujesz po spożyciu węglowodanów prostych (monosacharydów), odnajdziesz je m.in. w świeżych i suszonych owocach, czekoladzie, miodzie, mieszankach musli. Długie i powolne uwalnianie energii gwarantuje konsumpcja węglowodanów złożonych (polisacharydów), które są w kaszach, płatkach, pieczywie i innych produktach zbożowych. Na osobną uwagę zasługuje błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe), którego rola w diecie człowieka, jest niezastąpiona.

Oznaczenie węglowodanów na etykiecie produktu spożywczego    

Określenie „cukry”, występujące na etykiecie produktów spożywczych, oznacza mono- i polisacharydy obecne w żywności, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych. Termin „węglowodany” obejmuje natomiast wszystkie węglowodany metabolizowane przez człowieka, łącznie z alkoholami wielowodorotlenowymi. Osobno na etykiecie oznaczony jest nieprzyswajalny przez organizm człowieka błonnik pokarmowy. Pojęcie „suma węglowodanów” oznacza wszystkie węglowodany, tj. mono- i polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe oraz błonnik.

Znaczenie błonnika pokarmowego w sporcie

W Unii Europejskiej (zgodnie z definicją EFSA) błonnikiem pokarmowym nazywamy wszystkie pochodzące z żywności nietrawione przez człowieka węglowodany (o odpowiednio dużych cząsteczkach) oraz ligniny...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy